Neulamäen uusi pääpelastusasema siirtyy Nordisk Rentingin omistukseen Kuopiossa – asiakkaana on Pohjois-Savon hyvinvointialue

2023-03-15

Pääpelastusasema, joka on tällä hetkellä rakennusvaiheessa, on Kuopion alueen toinen lisäys Nordisk Rentingin yli 30 asiakkaan julkisen sektorin portfolioon. Julkisyhteisöt ovat tärkeä asiakassegmentti, sillä ne hyötyvät pitkäaikaisesta yhteistyöstä erityisesti strategisten sote- ja yhteiskuntakiinteistöjen osalta. Nordisk Renting arvioi, että julkinen sektori ja erityisesti hyvinvointialueet voisivat hyötyä pääoman vapauttamisesta vuokramallien avulla säilyttäen samalla kontrollin ennakkoon hinnoitellulla takaisinosto-oikeudella.

Pääpelastusasema sijaitsee strategisesti valtatie 5:n vieressä ja lähellä esimerkiksi Savilahden kampusaluetta ja Kuopion yliopistosairaalaa. Pääpelastusasemalle sijoitetaan muiden muassa onnettomuuksien ehkäisyn ja varautumisen palveluita sekä 24/7-toimivat pelastustoiminnan ja ensihoidon palvelut. Myös Palomuseo sijoitetaan pääpelastusasemalle. Kuopion kaupunki on allekirjoittanut pelastusaseman esivuokrasopimuksen, joka on siirtynyt Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Pohjois-Savon hyvinvointialue on yksi 21 uudesta hyvinvointialueesta, jotka aloittivat toimintansa 1.1.2023. Sen vastuulla on kaikkiaan 19 kunnan sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon palvelut.

”Uudelle maakunnalliselle pääpelastusasemalle tulee toimivat ja monipuolisen palvelutuotannon todella hyvin mahdollistavat toimitilat”, sanoo Pohjois-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen ja turvallisuuspalveluiden toimialajohtaja Jukka Koponen.

”Uusi Kuopion alueella sijaitsevan pelastusaseman vuokrasopimus hyvinvointialueen kanssa on hyvä esimerkki meidän ydinliiketoiminnastamme. Nordisk Renting on toiminut jo melkein 40 vuotta julkisen sektorin pitkäaikaisena kumppanina”, tähdentää toimitusjohtaja Caroline Bertlin.

Pelastusaseman toteutus etenee suunnitellusti

Pelastusaseman toteuttaa kiinteistökehittäjä WasaGroup Oy.

”Valikoiduimme pelastusaseman kehittäjäksi ja toteuttajaksi keväällä 2022 parhaan hinta-laatusuhteen vuoksi. Hanke toteutetaan Wasa360-vuokramallilla ja rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa paikallisten urakoitsijoiden kanssa. Pelastusaseman avajaisia vietetään maaliskuussa 2024”, kertoo WasaGroup-konsernin toimitusjohtaja Timo Pahkala.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että löysimme pelastusasemalle maineikkaan ja vakavaraisen omistajakumppanin tuleviksi vuosiksi”, Pahkala toteaa.

Takaisinostomahdollisuudesta sovitaan usein

Enemmistö Nordisk Rentingin asiakkaista valitsee sopimuksen, johon sisältyy takaisinostomahdollisuus. Näin vuokralainen voi ostaa kiinteistön takaisin itselleen ennalta sovittuun hintaan jo ennen sopimuksen päättymistä.

“Aivan kuten moni muu yksityisellä sektorilla toimiva asiakkaamme, myös kaupunki tai hyvinvointialue voisi myydä meille kiinteistön takaisinostosopimuksella. Joidenkin asiakkaiden mielestä tämä on hyvä ratkaisu siksi, että vaikka pääomaa vapautuu, kyseisen kiinteistön hallinta ja tuleva käyttö ei siirry ulkopuolisiin käsiin. Jotkut asiakkaat puolestaan näkevät rahoitusratkaisussa myös mahdollisuuden arvonnousuun.”, toimitusjohtaja Caroline Bertlin kertoo.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Caroline Bertlin, +46 76 852 3282, caroline.bertlin@natwest.com
Marko Juhokas, +358 40 735 4997, marko.juhokas@natwest.com
Antti Tuomaala, +358 50 479 7000, antti.tuomaala@natwest.com