If loi tilat laajenemiselle Suomessa

Pohjoismaiden suurin vakuutusyhtiö If päätti vuonna 2004 koota yhteen toimintojaan, jotka aiemmin oli sijoitettu ympäri Suomea. Nyt ne päätettiin keskittää kahteen toimistoon.

Turkuun rakennettiin täysin uudet tilat. Espoossa käytettiin olemassa olevaa rakennusta, joka remontoitiin ja laajennettiin pinta-alaltaan kaksinkertaiseksi. Rakennuskumppaneina olivat Hartela ja Skanska.

Hankkeen teki mahdolliseksi Ifin ja Nordisk Rentingin laatima sopimus, jossa jälkimmäisestä tuli kiinteistöjen omistaja. Sopimuksessa If sai oikeuden käyttää tiloja pitkällä aikavälillä sekä halutessaan ostaa ne myöhemmin itselleen.

– Yhteistyömme Nordisk Rentingin kanssa antaa meille mahdollisuuden vahvistaa toimintaamme monella tavalla, totesi If Group Servicesin johtaja, kun sopimus julkistettiin.

– Voimme keskittää taloudelliset resurssimme ydinliiketoimintaamme, jolloin saamme mahdollisuuden laajentua ja kehittyä. Kun toiminnot keskitetään entistä harvempiin kohteisiin, työ tehostuu ja hallinnolliset kustannukset vähenevät.

Ifin omistaa rahoitusyhtiö Sampo ja sillä on 3,6 miljoonaa asiakasta Pohjoismaissa ja Baltiassa. Työntekijöitä on 6 800. Pohjoismaissa Ifin markkinaosuus on noin 20 prosenttia. Suomen markkinoilla se on 25 prosenttia.
Kiinteistöjen päivitys tehdään säännöllisesti sopimuksen voimassaoloaikana. Espoon toimisto käsittää 15 000 neliötä ja Turun toimisto 17 500 neliötä. Molemmissa on lisäksi noin 300 pysäköintipaikkaa.

Brødrene Dahlin strategisesti tärkeä logistiikkaratkaisu

Brødrene Dahlin keskusvarasto Langhusissa Oslon ulkopuolella on yrityksen kattavan logistiikkajärjestelmän solmukohta.

– Aiemmin toimitukset tehtiin alueellisten varastojen kautta, mutta nyt kaikki tuotteet keskitetään tänne. Toiminta ja hankinta ovat nyt aiempaa tehokkaampia, kertoo Jan G. Vere, Brødrene Dahlin logistiikkajohtaja.

Vastaanotto, varastointi, poiminta ja toimitukset tehdään yhä enenevässä määrin koneilla. Joka vuosi käsitellään 3 miljoonaa tilausta, joista monet ovat pieniä. Se tarkoittaa valtavaa käsittelymäärää.

”Olemme kasvuhenkisiä muun muassa siksi, että toimintamme edellyttää suuria volyymejä.”

Brødrene Dahl kuuluu ranskalaiseen Saint Gobain ‑suurkonserniin. Viime vuosien merkittäviin investointeihin on kuulunut keskusvaraston laajentaminen ja automaatiojärjestelmän asentaminen korkeavarastoon.

25 metrin korkeuteen yltävässä korkeavarastossa liikkuu edestakaisin tietokoneohjattu jättinosturi, joka poimii ja purkaa tuotteita.

– Trukkeihin verrattuna tämä on uskomattoman tehokas käsittelytapa, kertoo Jan G. Vere.

Nordisk Renting on ollut Brødrene Dahlin kumppani kiinteistöasioissa jo vuodesta 1999 lähtien. Se on ollut jo useita kertoja mukana yrityksen laajentumishankkeissa.

– Tämä ratkaisu sopii meille. Meidän alaamme ei ole kiinteistöjen omistaminen. Sitä vastoin meille on tärkeää, että kiinteistönomistaja ymmärtää tarpeitamme ja helpottaa laajenemistamme. Nordisk Renting on juuri sellainen, sanoo Jan G. Vere.

Joustavuutta Keskon dynaamiseen vähittäiskauppaan

Vähittäiskauppajätti Kesko ja Nordisk Renting ovat tehneet yhteistyötä strategisten kiinteistöjen parissa jo pitkään. Nordisk Renting omistaa yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa tilat, joissa Kesko harjoittaa toimintaansa. Kehitystyö on jatkuvaa ja kuluttajien ostotottumukset ohjaavat toiminnan suuntaa.
– Nordisk Renting on auttanut meitä esimerkiksi tarttumaan strategisesti tärkeisiin tilaisuuksiin kasvavilla markkinoilla Kokkolassa, kertoo Juhani Rontu, Kesko Foodin kiinteistöpäällikkö.

Hankkeessa Kokkolan keskustassa sijaitseva liikekiinteistö remontoitiin ja jäsenneltiin uudestaan Keskon käyttöön. Lisäksi rakennettiin hypermarketti.

– Perustimme uuden hypermarketin keskustan ulkopuolelle, jossa on paremmat pysäköintimahdollisuudet. Entinen myymälä muutettiin suureksi supermarketiksi ja liiketiloiksi muille Keskon toimijoille, jotka sopivat paremmin kaupungin keskustaan. Näin vahvistimme läsnäoloamme paikkakunnalla, kertoo Juhani Rontu.

Nordisk Renting auttaa asiakkaitaan mukauttamaan tilojaan markkinoiden vaatimuksien mukaan. Näin asiakkaat voivat keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Yritykset ovat tehneet yhdessä useita lisäinvestointeja ja hankkeita.
Keskon tarjontaan kuuluvat muun muassa kulutustavarat, rakennusmateriaalit, urheilutarvikkeet, kodin sisustus, maataloustuotteet ja autot. Yrityksellä on noin 2 000 myymälää kahdeksassa maassa.
Liikkeillä on usein keskeinen asema siellä, missä Kesko toimii. Siksi kiinteistöillä on suuri strateginen merkitys yritykselle, mutta myös paikkakunnille.

Din Bil uudistaa tuotemerkkiään

Joka päivä noin 40 henkilöä käy noutamassa uuden Audinsa tai Volkswageninsa Tukholman Hammarbyssä sijaitsevasta autohallista. Se on yksi Din Bil ‑yrityksen 37 myyntipisteestä. Liike edustaa esimerkiksi Volkswagenia, Skodaa, Audia, Seatia ja Porschea.

Asiakkaille korostetaan automerkkejä, ei niinkään yrityksen omaa nimeä. Siksi tärkeä osa profilointia ovat tilat, autohalli ja työpaja. Markkinointikonseptia kehitetään jatkuvasti. Hammarbyn liike uudistettiin vuonna 2014.

– Tuolloin otimme käyttöön uuden modulaarisen showroom-konseptin. Se liittyy Volkswagenin joustavaan tuotantotekniseen alustaan, kertoo Stefan Johanson, Din Bil Sverige AB:n rahoitusjohtaja.

Uudistus tehtiin samanaikaisesti kaikissa liikkeissä, mikä oli valtava panostus.

– Prosessia helpotti se, että tämän liikkeen ja kuusi muuta omistaa Nordisk Renting. Meillä on pitkä kumppanuussuhde ja yhteistyömme sujuu vaivattomasti, toteaa Stefan Johanson.

Yhteistyö koskee Din Bil ‑yrityksin suurimpia tiloja, ja se alkoi vuonna 2004.

– Olimme suurten muutosten ja raskaiden investointien edessä. Kun Nordisk Renting tuli sekä olemassa olevien että rakennettavien tilojen omistajaksi, pystyimme vapauttamaan pääomaa, kertoo Stefan Johanson.

– Samalla kuitenkin säilytimme kiinteistöjen strategisen hallinnan, joka on äärimmäisen tärkeää. Kiinteistöillä on meille keskeinen merkitys. Emme voi niin vain muuttaa.

Yhteensä Din Bil ‑yrityksellä on käytössään yli 450 000 neliömetrin tilat, joista puolet omistaa Nordisk Renting.