Knivsta Kommun

Uusi kunta sai kunnantalon

Julkissektori

Investointi asukkaiden palveluihin on etusijalla. Knivstan kunta päätti käyttää tiloja erikseen sovittua korvausta vastaan ja pidättää niihin myöhemmän takaisinosto-oikeuden. Näin uuteen kunnantaloon ei tarvinnut sitoa pääomaa.

Uusia kuntia ei synny joka päivä, mutta vuonna 2003 niin tapahtui, kun aiemmin Uppsalaan kuuluneesta Knivstasta tuli itsenäinen kunta. Sijainti lähellä Arlandaa sekä hyvät yhteydet Tukholmaan ja Uppsalaan houkuttelevat runsaasti tulokkaita nuoreen kuntaan.

– Itsenäisyys ja kasvu tarkoittavat sitä, että meidän on laajennettava kunnallisia palvelujamme. Emme haluaisi ottaa suuria lainoja, mikä usein merkitsee haavoittuvuutta esimerkiksi sopimusehtojen muuttumisen vuoksi. Ennen kunnantalon rakentamista päätimme siis luopua itse kiinteistön omistamisesta, kertoi Knivstan ensimmäinen kunnallisneuvos Göran Nilsson. Täysin uusi kunnantalo on asukkaille kokoontumispaikka, joka käsittää kirjaston, kahvilan ja kunnan asiakaspalvelun.

Ensin järjestettiin julkinen tarjouskilpailu, jonka voittivat rakennusyhtiö NCC ja Nordisk Renting. NCC huolehti maanhankinnasta ja rakentamisesta. Kun rakennus valmistui, Nordisk Renting tuli mukaan kiinteistönomistajaksi ja teki kunnan kanssa pitkäaikaisen sopimuksen. Kunta sai uudet tilat käyttöönsä sekä mahdollisuuden ostaa ne takaisin.

– Meille on tärkeä etu, että voimme hallita omistajuutta takaisinostomahdollisuuden ansiosta, toteaa Göran Nilsson.